איך עצירות עלולה לסבך אתכם? מהם כל הסיבוכים של עצירות ממושכת?

איך עצירות עלולה לסבך אתכם? מהם כל הסיבוכים של עצירות ממושכת?

סיבוכים של עצירות: עצירות לאורך זמן עלולה לגבות מחירים בריאותיים ולהסתבך. הקושי לפנות צואה תקועה, המאמץ בעת הפינוי, הוא לא רק עניין של אי נוחות וכובד באיזור הבטן אלא גם עניין שעלול להסתבך ולהוליד שורה של תופעות נלוות- חלקן אפילו חמורות מבחינה בריאותית. בקיצור: עצירות זה מסוכן במיוחד כשהיא מתמשכת. מהם כל הסיבוכים הרפואיים שיכולים להיות תוצאה של עצירות כרונית?

עצירות משפיעה על איכות החיים של כל אדם ומצמצמת את תחושת הרווחה הנפשית והגופנית שלו. היא הופכת את האדם עצבני, מדוכא ומשפיעה לרעה על המערכת החיסונית, מערכת הלב וכלי הדם ועל המערכת האנדוקרינית. מתי מתחילים הסיבוכים הקשים מעצירות?

כל מקרה לגופו- אבל ככל שהעצירות נמשכת יותר זמן כך הסיבוכים הבריאותיים שלה עלולים להיות יותר חמורים. אם אתם תוהים  האם אפשר למות מעצירות? התשובה חיובית ויש גם מקרים מתועדים של מוות על האסלה. ואם אתם מסופקים קראו על המקרה של אלביס פרסלי. טחורים, פיסורה, צניחה רקטלית, בקע (הרניה), דיברטיקוליטיס, מגה-קולון, זיהום ודלקת בדרכי השתן, וכאבי גב הם רק חלק של סיבוכי עצירות. לפניכם הסקירה השלמה של סיבוכים מעצירות כרונית:

סיבוכים של עצירות: טחורים

טחורים הם בעצם ורידים מודלקים ונפוחים באיזור פי הטבעת ובחלחולת. כאשר אדם עם עצירות כרונית לוחץ ומתאמץ בעת פינוי הצואה הוא עלול לגרום ללחץ מוגזם  על הורידים באיזור ובתגובה הם מתרחבים מתנפחים ומתחילים לכאוב גם בלי קשה להטלת הצואה אבל במיוחד כשהאדם נדרש לצרכיו. כאן מתחיל מעגל קסמים מרושע. הפחד ללכת לשירותים מפאת כאבי הטחורים מגביר את העצירות וזו מגבירה את הסיבוך של טחורים. טחורים הם בעיקר סיבוך של עצירות כרונית אצל מבוגרים.

פיסורה, קרע או קרעים ברקמת פי הטבעת

צואה יבשה קשה חדה וגבשושית מביאה אל האדם הסובל מעצירות ללחוץ חזק – וכשהגוש הקשה והחד של צואה יבש עובר בצנרת האחורית של מערכת העיכול הוא לעיתים פוצע את הרירית הפנימית שלה – זהו מצב מאד כואב ששכיח גם בילדים וגם במבוגרים ובדומה לטחורים גם הוא מוליד מעגל רשע של סיבה ומסובב: העצירות גורמת לסיבוך של פיסורה, והפיסורה הכואבת מחמירה את העצירות – בגלל הפחד מהכאב בזמן הוצאת הקקי. בנוסף ייתכן גם דימום כתוצאה מהפיסורה או מהטחורים.

עצירות זה מסוכן: חסימה צואתית יכולה להצריך התערבות פולשנית

עצירות לטווח ארוך עלולה להגביר את הסיכון לחסימת צואה: התגבשות והתייבשות של פסולת צואתית בחלחולת ובפי הטבעת.  חסימה זו מקשה להיפטר מהעצירות באופן טבעי כיון שהנתיב החוצה נחסם. יותר מזה: חסימת צואה, עלולה לפעמים להוביל למספר סיבוכים אחרים לרבות  נפיחות של פי הטבעת, איבוד תחושה בתוך פי הטבעת, תסמונת מעי רגיז, דימום מפי הטבעת וצניחה רקטלית. סיבוך זה של עצירות  מטופל בדרך כלל באמצעות חוקנים ומשלשלים. 

ועוד מהסיבוכים של עצירות: צניחה רקטלית

עצירות קשה לאורך זמן שכרוכה בהתאמצות ומאבק כעת פינוי הצואה – גורמת לעיתים לצניחה רקטלית. זהו המצב שבו הרקמה הפנימית של החלחולת צונחת החוצה ויוצאת דרך פי הטבעת. האדם ירגיש את הרקמה הבולטת הזו "נוזלת" ממנו והיא לא תשוב מעצמה למקום הנכון – ללא התערבות חיצונית של הכנסתה פנימה.

זיהומים ודלקות בדרכי השתן עלולים להיות סיבוך של עצירות

אם אתם סובלים מנטיה לדלקות בדרכי השתן או לזיהום בשלפוחית השתן – ובמקביל אתם גם סובלים מעצירות קרוב לוודאי שזה לא מקרי. זיהום ודלקות בדרכי השתן היא לעיתים אחד מהסיבוכים של עצירות או צואה תקועה שלא יוצאת. המעיים ושלפוחית השתן גרים בשכנות בבטן התחתונה. אם המעיים עמוסות בפסולת תקועה הן משליכות את העומס הזה על שלפוחית השתן. הלחץ שנוצר על השלפוחית גורם לפינוי חלקי בלבד שלה ולאצירת שתן- שבתורו גורם לזיהום. (רעלים ופסולת שלא מסולקים מהגוף באופן מלא ובזמן- מזהמים את הגוף). בהקשר זה עצירות המאופיינת במעיים הלוחצות על שלפוחית השתן עלולה לגרום גם בקושי להתאפק לפיפי ובריחת שתן.

מעיים עצלות: סיבוך שכיח של עצירות

מעי עצל הוא מעי שלא מגיב לנוכחות נפח המזון שבתוכו ולא מפעיל את הפריסטלטיקה הטבעית כדי לפנות את הפסולת. במקרים אלו גם משלשלים לא יהיו ממש אפקטיביים. זהו סיבוך של שימוש ארוך טווח במשלשלים על רקע של עצירות כרונית וכן בנטייה להתאפקות ולהשהות את ההליכה לאסלה מייד כשמתעורר הדחף להתפנות.  במילים אחרות מעיים עצלות בהקשר של עצירות הם גם סיבוך וגם סיבה. מעי עצל קורה לרוב ככל שעולים עם הגיל, ובשכיחות גבוהה יותר אצל נשים.   

עצירות זה מסוכן: סיבוכים של עצירות עלולים להיות התקפת לב ושבץ

אנשים שסובלים מעצירות קשה ומפעילים הרבה מאמץ לחץ ועוצרים את הנשימה על האסלה גורמים לשינויים לא רק באיזור המעיים והבטן אלא גם ברמת הלחץ גם באיזור בית החזה, לשינויים בקצב זרימת הדם אל הלב ובלחץ הדם. בעת המאמץ על האסלה נוצר לחץ בחזה שעוצר או מאט את זרימת הדם מהורידים אל הלב. כאשר הנשימה משתחררת בבת אחת זורם דם אל הלב מה שמגביר את קצה הפעולה שלו ומעלה את לחץ הדם. מייד אחר כך באופן רפלקסיבי הלב מאט את הקצב והשינוי הדרמטי הזה בין קצב מהיר וקצב איטי  עלול להצית התקף לב - במיוחד באנשים שרגישים לבעיות לב ולחץ דם. אותו מנגנון של זרימה מוגברת וירידה בזרימת הדם אל המוח עלול לייצר התקף איסכמי ושבץ מוחי. מצבים אלו אפילו מכונים "מוות על האסלה" והם לא כל כך נדירים במיוחד אצל אנשים עם טרשת עורקים. אם אתם בקבוצת סיכון כדאי לשבת בכריעה על האסלה או לפחות להגביה את הרגליים כדי להפחית את המאמץ והלחץ בעת פינוי הצואה התקועה.

סיבוכים במחלקת הנפש: דיכאון חרדה ונדודי שינה עלולים להיות סיבוכים של עצירות ממושכת

על הקשר בין מערכת העצבים למעיים אין חולק אבל משום מה הרבה פסיכיאטרים מתייחסים אל חולי הדיכאון והחרדה שלהם באופן נקודתי צר קרי בהתייחסות אל תהליכים ביוכימיים נקודתיים במח - ולא תמיד רואים את ההקשר הרחב. חרדה, דיכאון, עצבנות, מתח נפשי, רגזנות, התקפי פאניקה והפרעות שינה יכולים להיות סיבוך ישיר של עצירות כיון שכאשר מערכת סילוק הפסולת בגוף לא פועלת כהלכה ובמעיים נשארים חומרים שהגוף שואף להוציא- הרי שרעלים אלו נספגים חזרה לגוף, מייצרים דלקת  ומשפיעים על דלקתיות במח (למעשה מלה נרדפת להפרעות מנטליות או בעיות נפשיות). ישנו סיפור מלפני 200 שנה על רופא מומחה לטיפול בעצירות שנשלח להיות רופא במוסד לחולי נפש והגיע עם חולי דיכאון לשיעור ריפוי גבוהים - רק באמצעות טיפול בבעיית העצירות שלהם.