אם המעיים זזות- האדם הופך מאושר. אם המעיים תקועות- האדם הופך לאומלל. זוהי כל התורה כולה
לין יוטנג, סופר וממציא סיני
מי שלוקח תרופות מסוימות יודע שהוא התחיל לסבול מהעצירות בגללן. ישנן תרופות הגורמות לעצירות קשה מאד שיכולה להימשך גם שבוע ויותר אם לא מתערבים ומטפלים בנושא. איזה תרופות צריכות לעורר אצלכן חשד שהן הן סיבת העצירות החמורה שלכם? למה שינויי בסגנון החיים לא עוזר לעצירות הנגרמת ממשככי כאבים חזקים ואיך מטפלים במקרים של עצירות כזו שעלולה להסתבך ולהוביל לחסימת מעיים ?
ישנן מספר תרופות שעלולות לחולל עצירות או להחריף מאד עצירות קיימת ואף יש לכך מינוח רפואי במקרה של אופייטים: opioid-induced constipation. בעיה זו נפוצה מאד בעיקר כשמדובר בעצירות מבוגרים או בעצירות בגיל המעבר שם יש נטיה כבר ממילא לקחת תרופות מרשם או משככי כאבים למחלות ולבעיות בריאות שבאות עם הגיל.
עצירות היא תופעת הלוואי השכיחה ביותר לאחר נטילת אופיואידים באופן קבוע נגד כאבים חזקים . חולים אשר משתמשים בחומרים נרקוטיים כבדים למשל נגד דלקת פרקים או כאב מסרטן – יסבלו מעצירות מאד קשה. מטופלים אלו חייבים לשתות המון נוזלים אבל לא תמיד זה עוזר.
שינויים באורח החיים הם בדרך כלל ההמלצה הראשונה שהרופאים נותנים למי שסובל מעצירות על רקע תרופות. שינויים אלו כוללים:
עם זאת בואו ונהיה ריאליים: שינויים באורח החיים לא תמיד אפשריים לחולים שזקוקים למשככי כאבים מאד חזקים ולכן שינויים אלה עשויים להיות לא יעילים בטיפול בעצירות מסוג - OIC.
טיפול ב- OIC בדרך כלל דורש נוכחות תרופות נוספות שימסכו את ההשפעה של משככי הכאבים וימתנו את השפעתם על העצירות שהם גורמים. האם כדאי ללכת על מניעת הטיפול באופיואידים לחלוטין? לא תמיד זה מומלץ כי כאבים עזים הם תופעה שגורמת לירידה באיכות החיים של המטופל ולכן לעתים קרובות רושמים למטופל משלשלים יחד עם משככי הכאבים וכאן משלבים משלשלים שממריצים את תנועת המעי יחד עם מרככי צואה. כך למשל מי שלוקח פרקוסט או קודאין יקבל במקביל משלשלים מן הסוגים הבאים:
כשמדברים על טיפול רקטלי, הבחירה הראשונה עבור עצירות קשה שנוצרה מתרופות היא נרות גליצרין. אם אלה אינם יעילים, אזי חוקן הוא הפתרון. חשוב לדעת! אחד מהסיבוכים של עצירות ארוכה וקשה הוא חסימת מעיים. יש להימנע בכל מחיר משימוש במשלשלים ממריצים אם כבר יש חסימת מעיים מוכחת. טיפול בנרות יכול להיות יעיל לריקון פי הטבעת והמעי הגס. ריכוך זה אפשרי אם החסימה במעיים אינה הרמטית. אם נרות גליצרין לא פתרו את הבעיה מנסים להשתמש בחוקן ששוטף את המעיים ומכיל גם חומרים אוסמוטיים. בהתערבות רקטלית יש גם טיפול ידני שמסיר את הצואה אבל טיפול זה פולשני ועושים בו שימוש רק כאשר כל השיטות האחרות של ריקון המעי- נכשלו.
יש תרופה בשם מתילנלטרקסון (רליסטור) שמטפל בעצירות כתוצאה ממשככי הכאבים ומסייע לשקם את תפקוד המעי בחולים סופיניים שמקבלים תרופות על בסיס מורפיום. מתילנלטרקסון ניתן בהזרקה תת עורית ורק במקרים של עצירות הנגרמת על ידי אופיואידים. תכשיר רפואי זה מונע מהאופיאט להיקשר מהקשירה לקולטנים במעיים, ובכך מפחית את עוצמת העצירות.
אם המעיים זזות- האדם הופך מאושר. אם המעיים תקועות- האדם הופך לאומלל. זוהי כל התורה כולה
לין יוטנג, סופר וממציא סיני