אני מרגיש "תקוע" עם עצירות כבר 5 ימים ולא יודע כבר מה לעשות. אמרו לי שתה עלי סנה יכול לשחרר את הפקק מהר- אבל אני חושש מתופעות לוואי ומהתמכרות. מצד שני אני כבר לא יכול יותר ללחוץ. מה עושים? האם תה סנה מסוכן לבריאות? למי אסור להשתמש בו ומהן תופעות הלוואי?
סנה הוא צמח נפוץ לטיפול בעצירות שנמצא גם במגוון חליטות להרזיה. צמח זה של עלי סנה מצוי כתרופה נגד עצירות ללא מרשם רופא (משלשל ללא מרשם). בדרך כלל עלי סנה מצויים בחליטות מותג כמו תה טיבטי, בתוספי מזון, ובחליטות לניקוי רעלים או ניקוי מעיים. חליטת תה סנה מגרה את המעיים להתרוקן, אבל תה המכיל צמח זה עלול לגרום לתופעות במערכת העיכול, בקיבה ובמעיים - במיוחד אם משתמשים בו לטווח ארוך, במינונים גבוהים, או כאשר צורכים אותם אנשים חולים.
מה עושה תה עלי סנה?
תה סנה פועל בשני מישורים:
- גירוי המעי: ממריץ את המעי ומשחרר עצירות כ 12 שעות. זהו משלשל ממריץ חזק.
- ירידה במשקל: פעולת הטיהור של התה יודעת לנקות את המעי הגס, להפחית את כמות הפסולת המוחזקת בתוך הגוף, לשתן ולסלק עודף מים ונוזלים מהגוף. התוצאה היא ירידה מהירה במשקל.
תופעות לוואי של תה סנה
תה מעלים של סנה עשוי מן העלים של הצמח Cassia senna. יש בו חומרים שמשמשים כגורם ממריץ אץת תנועת המעי הגס ואת התכווצויות השרירים של המעיים. בנוסף, רכיבים פעילים אלה עושים דבר נטסף: הם אוצרים מוזלים במעי, מלחלחים אותו וכך מרככים את הפסולת ומעוררים את המעיים להתנקות ולהתרוקן. אבל כאשר הצואה נעה מהר יותר דרך המעיים, במקביל מתרבות תופעות כגון גזים, נפיחות בבטן, עוויתות, התכווצויות ושלשולים עלולות להתרחש. אלו הן תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של תה עלי סנה – ושל רוב המשלשלים האחרים. אם אתה חווה הֲקָאָה, בחילה, כאבי בטן, שִׁלשׁוּל או שתן בצבע כהה – פנה לטיפול רפואי. כל אלו עשויות להיות תופעת לוואי של עלי סנה.
תופעות לוואי נדירות וחמורות יותר של עלי סנה לעצירות הן:
- דם בצואה
- דימום רקטלי
- כאב בטן חמור או לאורך זמן
- סְחַרחוֹרֶת
- חולשה ועייפות קיצונית
סנה לעצירות עלול להוביל להתייבשות
תה מעלים של סנה יכול לגרום להתייבשות ולרמות אלקטרוליטיות נמוכות, כולל רמות אשלגן נמוכות וזה עלול להוות סכנת חיים.. המאפיינים הממריצים של תה סנה יכולים גם להגדיל את הסיכון לבעיות בריאות אם את סובל ממחלת לב ונוטל דיגוקסין. גם לאנשים שלוקחים מדללי דם מומלץ להיזהר ולהימנע מתה סנה כי למשל יחד עם תרופה מדללת דם כמו קומדין תה סנה מגביר את הסיכון לדימום. הכי מסוכן זה שהוא יגרום לשלשולים, אובדן נוזלים והתייבשות של הגוף.
למי אסור לשתות תה סנה לעצירות?
בשל הפוטנציאל של תה סנה לגרום לתופעות לוואי של הקיבה והמעיים, אין להשתמש בצמח זה אם יש לך הפרעות אחרות במערכת העיכול כמו קוליטיס כיבי, מחלת קרוהן או טחורים. יש גם להימנע מתה סנה אם יש לך כאבי בטן או מצב של חסימת מעיים. נדגיש כי אסור בהחלט לקחת תה סנה כשהעצירות שלך נגרמת על ידי חסימת במעיים. במקרה כזה תה סנה עלול לגרום לפיסורה ולפציעות אחרות בצנרת העיכול.
אזהרות נוספות לגבי תה סנה
בשל מחסור במחקרים על בני אדם לגבי שימוש סנה במהלך ההריון, יש להימנע מנטילת תה סנה כשיש לאשה עצירות בזמן ההריון ולמעשה בתקופה של עצירות בהריון צמח זה צריך לשמש את האשה הסובלת רק על פי המלצת הרופא. שימוש קצר טווח בזמן ההנקה נחשב מקובל אבל מוטב להימנע ממנו לחלוטין
אזהרות אחרות לגבי תה סנה לעצירות: התמכרות ותלות במשלשל מבחוץ
גם אם אתה מעוניין להשתמש בתה סנה לשיחרור עצירות תקועה אין לקחת אותו יותר משבועיים כיון שאז "בני מעיך" הופכות להיות עצלות ותלותיות בגורם חיצוני זה. למעשה מערכת העיכול נוטה לסמוך על צמח הסנה כדי שתהיה בה בכלל פריסטלטיקה. שימוש ארוך טווח כזה או מינון גבוה של תה סנה עלול לגרום גם לחוסר איזון אלקטרוליטי בשל רמות אשלגן נמוכות, לחולשה בשרירים, ואף לגרום נזקים לאיברים כמו הלב והכבד.
איזה מינון של תה סנה נחשב בטוח לשימוש? ומהו זמן ההשפעה של תה סנה?
כל מקרה לגופו ואולם, מינון מומלץ טיפוסי לתה סנה הוא לא לעבור 2 כוסות של תה עלי סנה ליום. אבל כל אדם מגיב אחרת. יש לקחת את המינון הנמוך ביותר עד שאתה יודע איך הגוף שלך יגיב לתה עלי סנה. זמן ההשפעה הממוצע של תה סנה על התרוקנות המעיים הוא כחצי יום.