מה חשוב לדעת על שמן מינרלי (שמן פראפין) כטיפול לעצירות כרונית?

מה חשוב לדעת על שמן מינרלי (שמן פראפין) כטיפול לעצירות כרונית?

שמן פרפין נגד עצירות הוא טיפול שנוי במחלוקת. עצירות כרונית היא מצב לא נוח, מצב מעיק, מצב כואב עם אפשרות לסיבוכים -מצב שאתם רוצים להיפטר ממנו כמה שיותר מהר והרבה משלשלים ניתנים לסובלים מעצירות כרונית  כאשר אחת האפשרויות היא שמן מינרלי או שמן פרפין. אבל האם שמן מינרלי נגד עצירות בטוח לשימוש או שכדאי לוותר עליו? ואם לוקחים - תוך כמה זמן משפיע שמן פרפין על היציאה?

מה זה שמן פרפין? ממה הוא עשוי? למה שמן פרפין טוב לעצירות קשה?

שמן פרפין עשוי משמן מינרלי והוא מתפקד כשמן סיכה  המשמן את צינורת העיכו , מקל על הוצאת הפסולת מהמעי הגס ומקל על אנשים עם עצירות כרונית, עם טחורים או עם פיסורה. במקרה של טחורים ופיסורה – ההקלה ממש מורגשת כי הצואה המשומנת  מחליקה מהרקטום ללא כאבים. שמן פרפין הינו  חסר טעם ריח וצבע ואינו נספג בגוף. רופאים נותנים אותו גם למבוגרים וגם לילדים מעל גיל מסוים שסובלים מעצירות קשה. אבל האם הוא באמת בטוח לשימוש? -אין לכך תשובה אחידה. נטורופתים בוודאי לא אוהבים אותו. ברפואה הקונבנציונלית משתמשים בו לעצירות ואכן עבור אנשים מסוימים הוא שמן יעיל אם כי יש אמצעי זהירות מסוימים שאתה צריך לקחת בחשבון. הכי חשוב זה  להבין את הפוטנציאל לתופעות לוואי ולהשלכות אחרות על הבריאות - לפני השימוש בשמן פרפין 

כמה מילים על עצירות כרונית ועל  שמן פרפין נגד עצירות

עצירות כרונית מתייחסת למצב שבו יש האטה בתנועת המעי הגס ואז הצואה נתקעת בו, מתקשה ומתייבשת. התוצאה היא מעגל קסמים מרושע: ככל שהצואה שוהה במעי יותר- כך קשה למעי יותר להזיז אותה החוצה והתולדה של זה היא עצירות כרונית שעל פי אחת ההגדרות היא פחות מ 3 יציאות סדירות בשבוע. לרוב האנשים יש מדי פעם תקופות של עצירות כרונית – לאחרים עצירות כרונית היא על בסיס קבוע. הבעיה מאפיינת יותר נשים מגברים בגלל שינויים הורמונליים שהן חוות לפני מחזור, בהריון ובגיל המעבר. סיבות ידועות לעצירות כרונית הן

  • גוף מיובש. אתם לא שותים מספיק נוזלים
  • אין  מספיק סיבים תזונתיים במזון שאתם אוכלים
  • תת פעילות של בלוטת התריס – בעיה  נפוצה אצל נשים
  • נטילת לתרופות להורדת לחץ דם
  • נטילת תרופות חזקות לשיכוך כאבים, תרופות ממשחת האופי אטיים כמו פרקוסט למשל
  • מחלות נוירולוגיות כמו מחלת פרקינסון וטרשת נפוצה

זמן השפעה של שמן פראפין נגד עצירות: תוך כמה זמן שמן פרפין משפיע?

תוך כמה זמן משפיע שמן פרפין על הוצאת הצואה? בהרבה מקרים לוקח 8 שעות לשמן פרפין לפעול את פעולתו.  עליך לשקול לקיחת שמן מינרלי זה  ממש לפני שאתה הולך לישון כי זה מצמצם את הסיכון שתבלה את כל הלילה בשירותים.

מתי לקחת שמן פרפין לעצירות?

בנוסף – אם אתם צורכים תרופות אחרות -המתינו לפחות שעתיים עם נטילת שמן פרפין – כי הוא מפריע להן להספג ולפעול את פעולתן. עוד משהו חשוב: עליך להימנע מלקחת שמן פרפין לעצירות כי דווקא בגלל הסיכוך שלו הוא מונע ספיגה של חומרים חשובים מהמזון. זוהי גם הסיבה  מדוע נשים הרות חייבות להימנע באמצעות משמן מינרלי כדי לטפל בעצירות בהריון. את לא רוצה לחסוך חומרי תזונה חיוניים מהעובר.

מינונים של שמן פרפין לעצירות: מה המינון של שמן פרפין לעצירות?

מבוגרים מקבלים עד שתי כפות דרך הפה כאשר לעיתים מערבבים אותו עם שמן קיק לעצירות. מספרים אלה משתנים בהתאם למוצר, לגיל, למשקל  ולעוצמת העצירות. שאל את הרופא על המינון המתאים לך. ומה עם ילדים? יש רופאים ומטפלים שסבורים ששמן פרפין בכלל לא מתאים לילדים. אצל ילדים שמקבלים שמן פרפין לעצירות עלולים להתפתח קשיי נשימה  עד כדי דלקת ריאות.  

שמן פרפין נגד עצירות מיועד רק לטווח הקצר

עליך להשתמש במשלשל כמו שמן פרפין רק לטווח הקצר במצב משברי של עצירות מאד כואבת. גם אם יש לך הצלחה עם שמן מינרלי בטיפול בעצירות הקשה שלך-, היזהר לא להגזים – לא בכמות ולא במשך הזמן - גם בגלל בעיות ספיגת המזון וגם בגלל שאתה לא רוצה להפוך תלותי ולגרום למעיים שלך להיות תלויות בסיוע החיצוני הזה. הרבה יותר חכם בטווח הארוך לחשוב כיצד למנוע עצירות כרונית למשל עם שתיה מספקת, ואכילת מזון עתיר פירות, דגנים מלאים , ירקות, וירקות עלים ירוקים. ראה לעיל את הגורמים לעצירות כרונית ונסה לטפל בשורש הבעיה ולא לכבות שריפות.

תופעות לוואי אפשריות לשימוש בשמן פרפין בטיפול בעצירות

  • אלרגיות : הגוף עלול להגיב בפריחה על העור אחרי שימוש בשמן פרפין או בקשיי נשימה
  • פגיעה בספיגת ויטמינים מסיסים בשומן : ויטמין איי, ויטמין קיי, ויטמין אי וויטמין די
  • בחילות
  • עקצוצים בפי הטבעת
  • הכי גרוע: התמכרות למשלשל הזה – מצב בו המעיים הופכות עצלות ולא פועלות מעצמן.
  • שלשולים שמשמעותם איבוד נוזלים ואלקטרוליטים עד כדי התייבשות

שמן פרפין: התוויות נגד- למי אסור לקחת שמן פרפין לעצירות?

לאנשים הסובלים מהבעיות הבאות אסור לקחת שמן פרפין לעצירות מבלי להתייעץ עם רופא מומחה

  • אנשים עם בקע (הרניה) 
  • מי שסובל מדלקת בתוספתן - או הסטוריה של אפנדיציטיס
  • אנשים עם קשיי בליעה
  • אנשים עם נטיה חזקה לפתח אלרגיות- בעיקר אלרגיות למזון
  • אנשים עם חסימת מעיים או  עם הסטוריה של חסימת מעיים
  • אנשים שנוטים בקלות לבחילות ולהקאות
  • מרותקים למטה וחולים מאד חלשים (אנשים שלא יכולים להתהלך)
  • אנשים עם קשיים לרוקן את תכולת הקיבה

שמן פרפין: שימושים אחרים מלבד טיפול כמרכך צואה נגד עצירות

למרות שמדובר בשמן לא טבעי המסוסס על תוצרים מתעשיית הנפט, שמן פרפין נוזלי נלקח לעיתים לביות בריאות אחרות שאינן עצירות. יש המשתמשים בשמן פרפין כדי לטפל בבעיית קשקשים בקרקפת כאשר הקשקשת חמורה. מורחיפ שמן פרפין על הקרקפת ומכסים את הראש במגבת למשך לילה שלם. שמן הפרפין מרכך לא רק צואה קשה אלא גם עור עם קשקשת מאד יבשה ויש הטוענים כי במקרה של קשקשים שמן פרפין הוא טיפול חד פעמי שעושה את העבודה. חלק מחולי הפסוריאזיס- גם הם משתמשים במריחת שמן הפרפין כדי לרפא את העור הנגוע והמגורה בקשקשת יבשה ומתקלפת.