הרשה לי לומר לך משהו אחד על אוכל: בכל ארוחה שים על שולחנך שלט קטן שאומר: "בקיבתי אין שיניים" – האם אתה מבין? גם אם עשירית מהמזון שאתה אוכל תגיע אל הגוף ללא רוק- היא תיצור מחלה!
יוגי בהאג'ן קונדליני יוגה
עצירות רגשית אצל ילדים: הילד שלי סובל מעצירות כרונית כנראה על רקע של מתח נפשי. הוא ילד רגיש במיוחד וההליכה לשירותים כבר הפכה אצלו למאבק. איך מטפלים בילד שסובל מעצירות רגשית? איך כאמא אני יכולה לעזור להקל על הסבל שלו?
אין ספור ילדים בעולם המערבי מאובחנים עם עצירות כרונית שהיא בעצם יותר עצירות רגשית. מומחים לבעיות עיכול יגידו לך שזה המצב הנפוץ ביותר שהם רואים וכי 25% מכללה ביקורי הילדים שהם מקבלים מפציינטים מאופיינים בתלונה הנפוצה: עצירות כרונית. ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לכך, ומרבית המקרים של עצירות דורשים מגוון רחב של טיפולים כדי לפתור את הבעיה. ההורים צריכים לקחת זמן כדי לגלות הן את הגורמים הפיזיים והסביבתיים שמחוללים את העצירות אצל הילדים ולהבין שבעצירות אצל ילדים מככב גם מרכיב רגשי שתורם לעצירות רגשית או עצירות על רקע של מתח נפשי.
רבים מאיתנו שמעו על מושג ה'מח השני' שנמצא למעשה במעיים אבל לא ממש מבינים למה בדיוק הכוונה. המח השני (המעיים) היא בעצם מערכת העצבים של צינור העיכול, שמגיבה אל רגשות שהאדם חווה וכך למשל במצב של מתח נפשי מתמשך- האדם יחווה שורה של בעיות במערכת העיכול לרבות עצירות, שלשול, גזים, תסמיני מעי רגיז ועוד. המעיים ולמעשה מערכת העיכול כולה, מכילים מעל 100 מיליון נוירונים –הרבה יותר מאשר תאי העצב בעמוד השדרה! אין זה פלא אם כן, כי בריאות המעיים מושפעת כל כך על ידי רגשות ולא סתם נולד המושג "תחושת בטן". מסיבה זו, כמעט כל הילדים והמבוגרים המאובחנים עם הפרעות בעיכול והפרעות חייבים לטפל לא רק בתסמינים הפיזיים אלא גם ברגשיים. מתח נפשי או בעיות רגשיות הם גורם מפתח בבעיות עיכול והרבה יותר נפוץ ממה שהם בכלל מודעים אליו.
אצל ילדים המאובחנים עם עצירות כרונית, יש יותר מאשר גורם אחד שמיולל את בעית העיכול הזו. אם לילד יש אפילו אפיזודה אחת של עצירות שתוצאתה היא צואה קשה וכואבת, הוא מפנים תחושה של פחד וציפייה לכאב כאשר הצורך להבא לפנות צואה מגיע. במקום להחזיק את הצואה בפנים ולהתמודד עם תחושת הכובד והעומסים בבטן- הוא מנסה ללחוץ וסובל עוד פעם מכאבים חזקים. כמו המעי הגס, החלחולת גם אחראית על ספיגת מים לגטף ואז ככל שהזמן עובר חומר הפסולת שנותר בחלחולת נעשה קשה ויבש יותר. הוא מוציא צוא יבשה כמו חלוקי נחל קטנים והורים עשויים לחשוב שזהו צואה "נורמלית" ולא מבינים שזוהי עצירות קשה בילדים. הם לא מבינים שעדיין יש מסה גדולה של צואה אשר תקועה בפנים. כאן מתחיל מעגל הקסמים המרושע שהילד מתקשה לצאת ממנו ואם זה לא מספיק כאשר החלחולת ופי הטבעת עמוסים בצואה תקועה נוצר לחץ על שלפוחית השתן של הילד מה שגורם לבריחת שתן והרטבות .
ללא ספק ההיבט המאתגר ביותר במקרים של עצירות רגשית אצל ילדים שהופכת עם הזמן לעצירות כרונית הוא המאבק המתמשך מול האסלה, והכי גרוע זה שמעטים (גם ביו ילדים וגם בין בוגרים) אמיצים מספיק לדבר על הנושא של עצירות כי הוא באמת נושא מאד אינטימי אישי ומביך. מה שחשוב שההורים יבינו זה שיש משהו במח של הילד "שמחזיק" ו"לא משחרר"– זה לא רק עניין של תזונה וגורמים פיזיים אלא המקור הוא נפשי ומשם למעשה הטיפול צריך להתחיל. הורים רבים מדי אומרים לילד מתוך הבורות שלהם: "תלחץ, תדחוף החוצה" מבחינת הילד זה נתפס עכשיו כאילו גם ההורים נאבקים בו מה שמוסיף לו מתח נפשי. לפעמים הם נותנים לילד נרות גליצרין שגם זו פרוצדורה כואבת לילד. הילד שלך רואה אותך כאדם האחראי לסבל שלו. הטינה גוברת והנה שוב הוא במדרון חלקלק של החזקת הצואה. המפתח להצלחה בסיפור הזה הוא דווקא ללכת עם הילד. למשל שימוש במילים חיוביות, שבחים, וכן תגמולים עבור כל פעם שהילד כן מצליח להוציא צואה, אפילו חלקית – יכול לעזור לילד לשחרר את העצירות הרגשית.
הדעות חלוקות הנושא אבל נאמר כך יש להימנע ממשלשלים וחוקנים בילדים ולשמור אמצעים אלו כ"תותח יום הדין" כלומר רק כמוצא אחרון. כמה מומחי גסטרו כן ממליצים לעזור לילד "לנקות" את המערכת כדי לתת לו הקלה ולאפשר לו לחוות את ההנאה של מעיים מרוקנות. יש רופאים שאפילו ימליצו על משלשלים מבוססי סנה, מירלקס או מגנזיום ציטראט או שילוב של כל אלו. נסו להתחיל עם מגנזיום ציטראט בלבד. כי משלשלים על בסיס עלי סנה גורמים בין השאר לעוויתות וגורמים להתמכרות. ישנם תכשירים טבעיים חלופיים שהם מרככי צואה, למשל שמנים כמו שמן קוקוס או שמן זית. כשמדובר בעצירות אצל ילדים היצמדו כמה שיותר לטיפול הטבעי ונסו להימנע מתרופות שמייצרות תלות לטווח הארוך
בין אם הילד סובל מעצירות כרונית או מעצירות רגשית כדאי להבין שיש עדיין תקווה. ישנם מתכוני מיצים ידידותיים לילדים שאפילו אפשר להשתמש בהם גם בפרס וכתמריץ לילד אז מהם שילובי המיצים הטובים ביותר לעצירות אצל ילדים? מיץ שזיפים הוא המלך כשמדובר על בעיות עצירות זאת בגלל תכולת הסורביטול שפועלת כמו משלשלים אוסמוטיים. אם הילד לא אוהב מיץ שזיפים או מוצא אותו סמיך מדי יש לערבב את זה עם מיצים אחרים שהוא אוהב כגון תפוזים, דובדבנים, אננס, תפוחים, וענבים. אפשר גם לדלל עם מים ומיץ לימון כדי לדלל את המתיקות המוגזמת. מעבר לשזיפים ולמיץ שזיפים אמהות רבות של ילדים עם עצירות רגשית מדווחות שמיץ אגסים לא פחות יעיל ממיץ שזיפים. גם מיצי ירקות כמו שילוב של סלרי וגזר יכול מאד לסייע בניקוי המעיים אצל ילדים.
הרשה לי לומר לך משהו אחד על אוכל: בכל ארוחה שים על שולחנך שלט קטן שאומר: "בקיבתי אין שיניים" – האם אתה מבין? גם אם עשירית מהמזון שאתה אוכל תגיע אל הגוף ללא רוק- היא תיצור מחלה!
יוגי בהאג'ן קונדליני יוגה