חיים על הקצה: זה מה שאני מרגישה שכאשר אני לא יודעת איך המעיים שלי הולכות להתנהג בזמן הקרוב
ג'יין וילסון, רופאה וסופרת בריטית
הרבה אנשים סובלים מעצירות על בסיס זמני למשל עקב שינוי בתזונה, על רקע מחלה, נטילת תרופה, נסיעה לחו"ל או כתופעת לוואי של מתח נפשי מתמשך. לעומתם יש אנשים שחיים עם עצירות ועם משלשלים על בסיס כרוני יומיומי. מהם הסיבוכים של עצירות כרונית ומה עושים?
הממסד הרפואי מתייחס לעצירות כרונית כאל מטרד שמסלקים אותו עם תרופות או חוקנים ולא מתייחס ברצינות מספקת לחומרת הבעיה ולסיבוכים שהיא עלולה להוביל. החדשות הטובות הן שעצירות כרונית אינה בהכרח גזירת גורל ושיש מה לעשות! איך מגדירים עצירות כרונית? אלו פתרונות ודרכי טיפול קיימים כדי לסלק עצירות מסוג כזה ואיך מטפלים בנטייה לעצירות כרונית קבועה?
ראשית נקדים ונאמר: פעולת מעיים תקינה היא עניין ביו- אינדיבידואליסטי. עבור חלק מהאנשים פעולת מעיים תקינה היא התפנות לשירותים 3 פעמים בשבוע או לחילופין 3 פעמים ביום. אין מספר קסם לתנועות המעי כי הגוף של כל אדם שונה. אבל, אם אתה הולך לשירותים לצורך ריקון המעי פחות מ 3 פעמים בשבוע במשך 3 חודשים או יותר, ואם אתה נזקק למשלשלים כמו שמן פרפין, חוקנים, או תה סנה - ולא יכול להתפנות ללא התלות הזו- הרי שזה זה עשוי להיות סימפטום לעצירות כרונית.
האם חוויתם שילוב של התסמינים הבאים במשך 3 חודשים או יותר במהלך השנה האחרונה?
אם חוויתם לאורך הזמן הזה שילוב של אחד או יותר מהתסמינים הללו והבעיה לא נפתרת עם הזמן אתם סובלים כנראה מעצירות כרונית.
מערכת העיכול שלך היא מערכת חכמה מורכבת שמושפעת מהרבה מאד גורמים וגם ממערכת העצבים. אנשים שנוטים לאישיו של שליטה "קונטרול פריקים: לומדים שיעור חשוב בחיים על התהליך של שליאה אחיזה ושחרור. למעשה החלק היחידי בתהליך העיכול שיש לנו שליטה עליו הוא מה אנו אוכלים או שותים. השאר קורה באופן אוטונומי ובאופן טבעי. עיכול מזון וגירוש הפסולת הוא תהליך שלוקח בין 24 ל 48 שעות בממוצע . חומרים מזינים מן המזון שאתם אוכלים נספגים בסופו של יום על ידי המעי הדק ועוברים אל תאי הגוף ומה מה שנשאר בצינור העיכול הוא בעיקר נוזלים ופסולת שנדחפת לכיוון המעי הגס לצורך פינוי.
המעי הגס פועל לגרש פסולת על ידי שני מנגנונים מרכזיים: התכווצות השריר (פריסטלטיקה) וספיחת נוזלים. שמירת נוזלים אלו בתוך המערכת היא המפתח לסילוק קל של הצואה (דרך ריכוכה). אם חסרים מים במעי הגס או אם השריר מתכווץ לאט מדי האדם ירגיש תקוע ועם עצירות כרונית ולמעשה עצירות כרונית עשויה להשפיע על אורח החיים שלך לרעה ואפילו לגרום לסיבוכים ארוכי טווח.
מיליוני מבוגרים בעולם חיים עם עצירות כרונית. גברים ונשים כאחד סובלים ממנה. אבל עצירות כרונית נפוצה בשיעור של פי 2 אצל נשים. יותר אנשים נוטים להיות מושפעים ממנה ככל שהם מתבגרים.
האמת היא שאנחנו לא תמיד יודעים מה גורם לעצירות כרונית. כאשר עצירות מתרחשת מסיבות לא ידועות, היא מכונה "עצירות אידיופטית". עם זאת, עצירות כרונית יכולה להתרחש גם על רקע של כמה תנאים רפואיים כמו מחלות ותרופות.
כן רבתי. אמנם הממסד הרפואי מתייחס אל עצירות כרונית כאל "מטרד" גרידא ולא מתייחס לעצירות הקשה הזו כאל מחלה קשה. זוהי גישה ממש מוטעית כיון שמעבר לאי הנוחות של הסובל מעצירות כרונית קשה, יש לעצירות כרונית פוטנציאל לייצר סיבוכים רפואיים בעתיד. כדאי מאד שתדעו כי עצירות כרונית היא כר מחיה להתפתחות בעיות כמו הגדלת הסיכון לטחורים, פגיעה במערכת החיסונית, בעיות פוריות, היווצרות פוליפים במעי, ולסרטן המעי הגס. המעי הגס שלך תוכנן על ידי הטבע להחזיק כמה קילוגרמים של צואה. כאשר אדם סובל מעצירות מתמשכת תמידית נפח הצואה שמצטברת בו עלול למתוח את המעי הגס, לגרות את רירית המעי הגס, לפגוע ברקטום ובפי הטבעת, וכן לייצר רעלים בגוף. הפסולת תוססת, נרקבת ועלולה להעביר רעלנים לרקמות הגוף
עצירות משפיעה על בריאות האשה ועל פוריותה. למה? כי המעי הגס ואיברי הרבייה הנשיים גרים בשכנות. למשל לחץ מופרז כתוצאה מהמאמץ לפנות את הצואה עלול לגרום ללחץ על הרחם עד כדי צניחה, ללחץ על שלפוחית השתן, לידה מוקדמת ועוד.
לא רק שאנשים מן הממסד הרפואי במיינסטרים נוטים להתייחס לעצירות כרונית כלאחר יד וברוב במקרים יגידו לכם ללמוד לחיות עם זה, הרי שכדי להפוך את המצב גרוע יותר הם רושמים לעיתים ביד קלה מדי משלשלים – שבטווח הארוך מנציחים את הבעיה והופכים אותה כמעט בלתי הפיכה.
אם אתם סובלים מעצירות כרונית קשה- נסו בנטוניט. בנטוניט הוא למעשה חימר שנוצר מאפר וולקני אשר עוזר להיפטר מעצירות כרונית על ידי הסרת רעלים מן המעי הגס. בנטוניט ממגנט אליו רעלים בגוף ומסלק אותם החוצה. יש כמובן להתייעץ אם נטורופט או רופא איך משתמשים בבנטוניט אבל ככלל אצבע יש לקחת אותו עם מזון עתיר סיבים כדי שהוא יוכל לקרצף ביסודיות את המעי הגס. כמו כן בנטוניט יכול להזין את החיידקים הטובים במעי וכך למנוע התקפי עצירות קשים בעתיד
זרעי פשתן הינם תרופה טבעית עבור הרבה דברים בעייתיים בגוף החל בעצירות וכלה בסרטן. הם נחישבים לבריאים בגלל ריכוז הסיבים הגבוה וכן בשל ריכוז חומצות השומן מסוג אומגה 3 שנחשב לאנטי דלקתי גם במעיים וגם במח. שמן של זרעי פשתן יכול לעזור להיפטר מעצירות קשה מאד גם בגלל אפקט השימון שעוזר להחלקת הצואה בקלות. שמן זרעי פשתן שונה לחלוטין משמן פרפין או משמן מינרלי שנמצאים בכמה חומרים משלשלים. שמן מינרלי מפחית ספיגת ויטמינים כמו A, D, E ו- K בעוד ששמן זרעי פשתן לא פוגע בספיגה. למה שמן פשתן צריך להיות בתזונה של מי שסובל מעצירות כרונית? התפקיד העיקרי של המעי הגס הוא לספוג את המים מן המאכלים שאכלת ולהזרים את המים לתוך הגוף. אם המעי הגס מתעצל ומתפקד באיטיות, הוא ייצר צואה קשה ומיובשת ובמילים אחרות- עצירות קשה. אם המעי הגס מתפקד במהירות אזי הצואה תהיה לחה יותר וקלה למעבר עד כדי שלשול. שמן זרעי פשתן עוזר למעי הגס למצוא את האיזון הנכון. ואם זה לא מספיק כמות האומגה 3 בשמן זרעי פשתן עושה פעולה אנטי דלקתית אשר מרגיעה את מערכת העיכול.
ההומאופתיה מציעה מגוון של תרופות הומאופתיות לבעיה של עצירות כרונית. כמו בכל רפואה אנרגטית גם כאן המטרה היא להזרים את האנרגיה התקועה בגוף ולהביא לריפוי הוליסטי. עם זאת הומאופתיה קלאסית מתאימה אץת הטיפול לפי האדם ולא לפי המחלה. יחד עם זאת תרופות הומאופתיות שנרשמות לעצירות ובמיוחלד לעצירות כרונית הן בין השאר
חיים על הקצה: זה מה שאני מרגישה שכאשר אני לא יודעת איך המעיים שלי הולכות להתנהג בזמן הקרוב
ג'יין וילסון, רופאה וסופרת בריטית