כל מה שאת צריכה לדעת על עצירות בהריון ועל דרכי הטיפול בבעיה

כל מה שאת צריכה לדעת על עצירות בהריון ועל דרכי הטיפול בבעיה

האם ידעת ש כ30% מהנשים בהריון סובלות מעצירות בתקופה זו? עצירות כרונית במהלך הריון הוא מצב זמני ואלו הן החדשות הטובות! מה עושים?

החדשות הרעות הן כי את תקועה איתה למשך מספר חודשים ולכן את זקוקה במיוחד עכשיו לפתרונות. יתר על כן, העובדה כי את נושאת עובר ברחמך מגבילה אותך ברשימת התרופות שאת יכולה לקחת אבל עדיין עומדות לרשותך מספר דרכי טיפול אפקטיביות להיפטר מהעצירות במהלך ההריון. מאמר זה יסביר תחילה  מהם הגורמים המרכזיים לעצירות כרונית במהלך הריון. ובהמשך נדון בשיטות הטיפול המגוונות עבור אישה שסובלת מעצירות על רקע הריונה.

עצירות כרונית במהלך הריון: מהם כל הגורמים לבעיה?

הריון הוא בדרך כלל זמן נפלא  עבור נשים  אבל גם זמן לדאגה על  בעיות  נלוות כמו בחילות, צרבת, ו... עצירות שאופיינית לנשים הרות. למה מתרחשת בכלל עצירות בהריון? מהן הסיבות הפחות מוכרות לעצירות בהריון ?

  • הורמונים: שינויים ברמת ההורמונים יכולים להשפיע רבות ולתרום לעצירות בהריון. פרוגסטרון למשל הוא הורמון שמאט את פעילות המעיים, את התנועתיות שלהן ואז הפסולת נשארת זמן ארוך יותר בצנרת, מתקשה, מתייבשת והתוצאה היא קושי רב לפנות אותה החוצה.  לאחר הלידה של התינוק, רמות ההורמון הזה חוזרות למצב נורמלי ואז גם העצירות נעלמת.
  • נטילת תוספי ברזל: אלו בפירוש מגבירים סיכון לעצירות הריון.  לכן אם זה המקרה יש לנסות צורות שונות של ברזל למשל ברזל-סולפאט, או ברזל גלוקונאט או ברזל-פומאראט ולבדוק מי מהם טוב יותר בהפחתת הסיכון לעצירות בהריון.
  •  חוסר פעילות גופנית: נשים בהריון מפסיקות להתעמל לעיתים בגלל הכובד, המשקל או החשש לפגוע בעובר. פעילות אירובית כלשהי נחוצה לרוב כדי להזיז את המעיים. תנועות פיזיות מסוימות, במיוחד אלה הקשורות עם פלג הגוף התחתון  יכולות לשפר את תנועת המעי.
  • שינויים תזונתיים: בשליש הראשון של ההריון הרבה נשים אוכלות פחות בשל הבחילות וההקאות. הפחתה בכמות המזון ובכמות הנוזלים עקב בחילות קיצוניות בשלבים המוקדמים של ההריון היא תופעה שכיחה.  אתן מתקשות לאכול ולשתות מספיק כדי שבכלל תהיה פעולת מעיים. אם האשה גם מקיאה הרבה עקב הבחילות הגוף נוטה להתייבש  מה שעלול לייצר צואה קשה וקשה להוצאה. גם זה גורם שמשפיע על נטיה לעצירות שכן אין מספיק נפח צואה במעיים כדי לעורר את פעולתם. יש גם מאכלים מסוימים שגורמים לעצירות יותר מאחרים למשל דגנים ומוצרי חלב. ראי מאמר נפרד באתר על תזונה לעצירות וכן המשיכי בקריאת מאמר זה.  

כל כך הרבה נשים בהריון סובלות מעצירות אבל  לרוב הן מרגישות מבוכה לדבר על הנושא הזה  ולכן יש נשים שסובלות בשקט עד ש.... העצירות הופכת לבעיה מאוד קשה.

מה ניתן לעשות כדי להיפטר מעצירות בזמן ההריון ?- לאמץ שגרת ספורט מתאימה

פעילות פיזית הכרחית כדי להניע גם את האיברים הפנימיים שלך אם כי  יש  להתאים את שגרת הספורט למצב ההריוני החדש. כאמור יש להפעיל בעיקר ירכיים ואגן ולכן הליכה מומלצת מאד כמו גם שחיה. כדי שיהיה לכך אפקט, חשוב לך ליצור שגרה של תרגול קבוע מספר פעמים בשבוע למשל הליכה קלה של שעה פעם או פעמיים בשבוע.

תזונה עבור עצירות כרונית במהלך הריון

נתחיל בשאלה ממה כדאי להימנע, והתשובה לכך היא ממוצרי דגן כמו לחם וקרקרים, פסטה, פיצה בצקים עוגות ועוד. לפחות כדאי לנסות את הגישה הזו ולראות אם היא עושה הבדל. השלב השני הוא להפסיק את צריכת מוצרי החלב ובעיקר חלב וגבינה. עם יוגורט,  חמאה וג'הי יש לרוב פחות בעיה.  את המקור לסידן החליפי בפירות, ירקות  דגים ושומשום. ומה עם סיבים תזונתיים כתוסף תזונה לעצירות בהריון? -נכון שאלו מהווים אופציה אבל תקבלי תוצאות טובות יותר על ידי עידוד הצריכה של ירקות ופירות. יש לאכול שפע של ירקות מכל הסוגים והצבעים, פירות טריים, שמן זית, חמאה, שמן קוקוס, אבוקדו וכיו"ב.

תוספי תזונה לעצירות כרונית במהלך הריון: מגנזיום הוא שם המשחק

לכולנו בעולם המערבי חסר  המינרל מגנזיום בדרגה זו או אחרת.  חוסר מגנזיום משפיע על הפעילות של שרירים בכל הגוף, לרבות שרירי המעיים ומעבר לכך, מחקרים מדעיים הוכיחו את היתרון של נטילת מגנזיום במהלך הריון. כדאי לשקול נטילת  200 מ"ג עד  300 מ"ג של מגנזיום ביום כמובן בהתייעצות עם רופאך.

כמה מילים על תוספי ברזל והשפעתם על עצירות בהריון

תוספי ברזל גם הם גורם נפוץ לעצירות בהריון. תוספי ברזל רגילים לא נספגים היטב  בתהליך העיכול והרבה ממנו נשאר במעיים. ברזל נקשר עם חומרים אחרים מעוכלים שנעשים דביקיים ומקשים תנועת המעיים. תוספי ברזל אינם נחוצים כל עוד התזונה שלך נאותה הריון. אם את סובלת מעצירות בהריון על רק נטילת ברזל דעי כי ישנן תמציות צמחים שמשמשות תחליף לברזל. תוספי תזונה כגון מולסה, שמרים תזונתיים וירקות מתאימים גם יתנו ברזל לאשה בהריון וגם יעזרו לפעולת מעיים טובה

פרוביוטיקה לעצירות בהריון

צרכי פרוביוטיקה כלומר טפחי את החיידקים הטובים במערכת העיכול.  חיידקים אלו מוודאים כי מזון מתפרק כהלכה. אם יש לך כבר הסטוריה של  תרופות כמו אנטיביוטיקה יתכן שחסרים לך חיידקים טובים במעיים ומחסור זה גורם  לעצירות. פרוביוטיקה טבעית תקבלי ממזונות מותססים כגון: יוגורט טבעי, קפיר, חמוצים כמו כרוב כבוש וקימצי. דגש חשוב: במיוחד אם לקחת אנטיביוטיקה בשנה האחרונה או אם נהגת לאכול  באופן שאינו מאוזן או אם היו לך בעיות בעיכול או נטיה לעצירות לפני ההריון- שקלי פרוביוטיקה איכותית. גם כאן יש לתת לזה זמן לפעול – לוקח חודשיים עד שהחיידקים הטובים משתלטים במעיים ועושים עבורך את העבודה.

מה כן לאכול כאשר את סובלת מעצירות בהריון?

בין אם את  צמחונית או אוכלת בשר, הדיאטה היומית בהריון צריכה להכיל: כמות טובה של חלבון, מלא ירקות ירוקים ומבושלים (לפחות כמה כוסות), ירקות צבעוניים רבים ככל שאת יכולה, קצת פירות, מוצרי חלב באיכות טובה, מספר כפות של שומנים רוויים בצורה של שמן קוקוס, בסביבות 4 כפות של שומנים חד-רוויים כמו אבוקדו או שמן זית. בנוסף דגנים או מוצרים העשויים קמח צריכים להיות דגנים מלאים, מקמח טרי ככל האפשר. ומה לגבי פירות וירקות: האם לאכול אותם בקליפתם? ישנו וויכוח האם קליפות של ירקות ופירות טובות כאשר אדם סובל מעצירות. יש שסבורים כי עודף סיבים עלול להזיק דווקא במקום להועיל במיוחד אם לא שותים מספיק נוזלים. לאשה עם עצירות בהריון ההמלצה היא דווקא : אכלי פירות וירקות עם קליפה. הקליפה היא העור של הפרי או הירק ושם ממוקמים רוב הויטמינים שאת רוצה אותם עבורך ועבור העובר.  העור של הפרי מכיל אכן הרבה סיבים אשר מסייעים כדי להזיז את המעיים בקלות רבה יותר, במיוחד קליפה של פירות כמו תפוחים וגזרים ובמיוחד אם את מקפידה לשתות הרבה נוזלים.

האם מותר לקחת שמן פרפין לעצירות בהריון?

 

שמן פרפין הוא שמן מינרלי המופק מנגזרות של נפט. הוא אכן מסכך את הצואה ומחליק אותה ויש רופאים שנותנים אותה גם לנשים בהריון במקרים של עצירות קשה אבל ההמלצה היא להימנע ממנו כמה שיותר ובוודאי שלא לקחת אותו לאורך זמן. תחליפים טבעיים ובטוחים לשימוש הם:

  • כף אחת של שמן זית דבר ראשון  על הבוקר יחד עם מעט מיץ לימון. שני רכיבים אלו מגרים את כיס המרה להפריש מיץ מרה שמקדם את העיכול ותנועת המעיים הטבעית.
  • מיץ שזיפים יכול להיות דרך טיפול כעזרה לנשים עם עצירות בהריון. הוא עתיר סורביטול מה שגורם ליצירת לחות במעי הגס ולהחלקה של הצואה ללא מאמץ. הכי חשוב הוא בטוח לשימוש בהריון. ראו מאמר באתר על מיץ שזיפים לעצירות.  
  • חליטות תה מצמחי מרפא שיכולים לזרז פעולת מעיים

קיימים שני צמחי מרפא יעילים עבור עצירות במהלך הריון

ישנם כמה צמחי מרפא שעשויים לעזור לך עם המצב התקוע הזה. אחד מהם הוא מחזק כבד ידוע: שן הארי כאשר ניתן לחלוט שורשים של שן הארי (דנדליון או שינן בעברית) ולשתות כתה. תה שן הארי מנקה גם את המעיים וגם את הכליות. צמח מרפא אחר לטיפול בעצירות בהריון הוא ג'ינג'ר. לא רק שהוא יסייע לך נגד הבחילות בשליש הראשון של ההריון, הא גם מעודד  הפרשה פנימית של מיצי עיכול, ומלחלח את הפסולת שתקועה במעי. ניתן להשתמש בשורשי ג'ינג'ר טריים כתה וזה תמיד יהיה עדיף על אבקה יבשה. בכל מקרה, צמחי מרפא יכולים להיות עוצמתיים ולכן חשוב להתייעץ גם עם הרופא שלך לפני נטילתם.

 

לסיכום סובלת מעצירות בהריון?-  חשוב לדעת

בהרבה מהתרופות נגד עצירות שנמכרות ללא מרשם רופא יש ממתיקים מלאכותיים שממש מזיקים לבריאות האם ולבריאות העובר. ככל שאת יכולה הימנעי מהם וחפשי חלופות בריאות ללא תופעות לוואי. שווה למשוך את התקופה הזו בלי להלעיט את עצמך במשלשלים או בחומרים חזקים שממריצים את המעיים. מה שיעזור לך זה לזכור שעצירות בהריון היא מצב זמני. היא נתפסת כמו עצירות כרונית כי זה נמשך 9 חודשי אבל העצירות הזו חולפת מעצמה  אחרי הלידה!