עלי לשוב ולומר לך את אשר אמרתי לך בעבר: עד שיכולת העיכול של אדם לא תהפוך חזקה ומבוססת - הוא יזדקק לתרופות
(במילים אחרות: אדם עם מערכת עיכול תקינה תמיד יהיה חופשי ממחלות ומתרופות)
סאי באבא, מנהיג רוחני ומרפא הודי
כששאלנו נטורופתים עד כמה עצירות היא תלונה שכיחה בקליניקה שלהם –וביקשנו מהם לתאר את התופעה כפי שהם חוו אותה מכלי ראשון – תמיד עלה משפט אחד אצל כולם: עצירות בגיל המבוגר הופכת למצב שכיח יותר ויותר יחסית לאנשים צעירים. ככל שאנו מתבגרים, הגוף שלנו עובר שינויים כמו למשל ירידה בייצור קולגן ויצירת קמטים, ירידה קוגניטיבית, ירידה בזיכרון ובריכוז, ירידה בייצור ההורמונים, וירידה ביעילות של מערכת העיכול לרבות עצירות. למה דווקא מבוגרים מעל גיל 50 נוטים לסבול מעצירות ומה עושים עם עצירות בגיל המבוגר?
עצירות אינה מחלה בפני עצמה, אלא סימפטום למשהו אחר המתרחש במעי. ישנם גורמים רבים לעצירות אצל מבוגרים ואצל קשישים
ירידה בתזונה עשירה בסיבים –למשל בגלל היעדר שיניים, דלקות חניכיים עקב נסיגת חניכיים. במצב זה המבוגר נוטה אכילה רבה מדי של מזון מעובד מרוכך ומרוסק לרוב בלי סיבים. בעיות שיניים וחניכיים מפחיתות את היכולת ללעוס מזון כראוי מה שגם תורם לעצירות.
שימוש יתר במשלשלים: כשמבוגר נתקל בעצירות לאורך זמן הוא הולך לפתרונות מהירים כמו משלשלים. הגוף הופך תלוי במשלשלים כדי להזיז את המעיים ואז בחסרונם – הוא לא מתפנה בתדירות הנכונה. קיים אצל הרבה מבוגרים "פחד עצירות" מוביל אנשים מבוגרים להסתמך בכבדות על משלשלים ממריצים. אלה מרגילים את המעי להתעצל ולהתחיל לסמוך על משלשלים ועם הזמן, המנגנונים הטבעיים של פינוי הפסולת מהמעי אינם פועלים ללא סיוע של תרופות. אגב גם שימוש תדיר בחוקנים יכול להוביל לאובדן תנועות המעי הרגילות.
חוסר פעילות גופנית: בשל בעיות אורתופדיות שבאות עם הגיל, שחיקת סחוסים למשל – האדם המבוגר מפחית פעילות גופנית באופן קבוע, או מצוי במיטה מסיבות רפואיות. מצב זה אף הוא יכול לתרום לעצירות.
מחלות ומצבים רפואיים שגורמים לעצירות: עצירות, כאמור, היא לעתים קרובות סימפטום של מצב בריאותי אחר כמו שבץ, סוכרת, או מעי רגיז.
תרופות: הרבה תרופות מחוללות עצירות כתוצר לוואי, במיוחד אם אתה לא לוקח אותם כראוי. בין התרופות הידועות שגורמות לעצירות ניתן למנות: תוספי ברזל, משתנים ותרופות להורדת לחץ דם גבוה, ומשככי כאבים בעיקר משככי כאבים ממשפחת המורפיום (אופיאטים) שידועות ביכולתן להשתיק את שרירי מערכת העיכול ולחולל עצירות איומה. תרופות עוצרות נוספות הן תרופות נוגדות דיכאון, חומרים נוגדי חומצה המכילים אלומיניום או סידן (במצבי רפלוקס), אנטיהיסטמינים, ותרופות נגד פרקינסון.
עצירות על רקע נפשי: מבוגרים רבים מודאגים יתר על המידה ועסוקים יותר מדי במעיים שלהם ואז העצירות היא לעתים תולדה של אובססיה על הנושא. לעתים קרובות יש חוסר עניין באכילה אצל אנשים מבוגרים או אלמנים וכן למשיכה אל מזונות מנחמים אשר נוטים להיות נמוכים בסיבים.
מחלות מסוימות של מערכת העיכול עלול גם הן להוביל עצירות. אלה כוללים סדקים אנאליים (פיסורה), טחורים, מחלת דלקתיות במעי, פוליפים במעי הגס, והתנפחות פי הטבעת. בנוסף יש מחלות ומצבי בריאות שלא קשורים למערכת העיכול אבל הם מייצרים עצירות שניונית (עצירות כתוצר לוואי). מחלות אלו הן בין השאר:
עצירות בגיל המעבר אצל נשים, לרבות בנות 50+ היא עניין מאד שכיח. באופן כללי נשים סובלות מעצירות הרבה יותר מגברים וכנראה זה קשור לתנודות ברמת ההורמונים שלהן. קודם כל מתחילה נטיה להפחתה בפעילות בלוטת התריס ואז מתחילים סימפטומים כמו השמנה, דיכאון ועצירות. עוד משהו: אחרי גיל המעבר רמות הייצור של אסטרוגן ופרוגסטרון יורדות, והמשמעות היא עליה יחסית של הורמוני המתח קורטיזול ואדרנלין. כשאלו נמצאים בשיעור יחסי גבוה במערכת- מערכת העיכול נכנסת למעין מצב של "המתנה". כמות התנועות המעיים פוחתת, המעיים נעשות איטיות יוצר והתוצאה היא עצירות לפעמים עצירות כרונית בגיל המעבר. הוסיפו לכך את העובדה שהריריות הפנימיות אצל נשים מתחילות להתייבש אחרי גיל המעבר- כמו למשל יובש בפה בעיניים באף ובנרתיק. היובש הזה לא פוסח גם על ה"מיציות" בדרכי העיכול ואז הצואה נעשה קשה, יבשה, גבשושית וקשה להוצאה. מסיבות אלו נשים במנופאוזה סובלות מעצירות בגיל המעבר. ראו על כך מאמרנפרד באתר עצירות.
עצירות חמורה אצל מבוגרים עלולה לגרום לחסימה במעיים: מצב שבו צואה ישנה נוקשה ויבשה מצטברת וחוסמת את פי הטבעת ואת המעי הגס, מה שהופך את פעולת המעיים בלתי אפשרית. סיבוכים של מצב רפואי זה – הם נזק לרירית העדינה של המעיים ודימום רקטלי. במקרה כזה הנסיון הראשון יהיה לרכך ולשמן את הצואה, כדי להסירה יותר בקלות. מצב של חסימה על ידי צואה יכול לגרום לא עלינו גם לבעיות של כיב או נמק במעיים כתוצאה מהלחץ על קירות המעי ואז כבר תידרש התערבות כירורגית.
היתקעות צואה לא מטופלת אצל מבוגרים וקשישים עלולות לגרום למעיים להיות נפוחות ומורחבות, מצב הנקרא בשפה הרפואית Meggacolon. מצב רפואי זה מקשה על המעי להתכווץ ולהעביר את הצואה החוצה דרך המעי הגס ולעתים קרובות גם דורש תיקון כירורגי.
חסימת מעיים מלאה יכולה לדרוש הסרה כירורגית של הצואה מדפנות המעי לאחר שכל הטיפולים התרופתיים נכשלים. חסימת המעי יכול להוביל ניקוב בדפנות המעי ולמוות. למעשה נקב של המעיים עם דליפת צואה לחלל הבטן – תגרום לזיהום ולמוות אם זה לא יטופל לאלתר. זקנים שהכי רגישים לסיבוך הזה הםא אנשים שחיים עם תרופות סטרואידים. למה? כיון שבטווח ארוך סטרואידים מדקקים את דופן המעי ועלולים להגדיל את הסיכוי לנקב אצל אנשים עם צואה שחוסמת את המעבר.
כאשר מגיעים לגיל המבוגר, והאדם נזקק לטיפול תרופתי כדי לטפל בעצירות הכרונית שלו, לרוב הוא יקבל בשלב ראשון תרופות מגדילות נפח כמו קליפות פסיליום, מרככי צואה, מסככים ממריצים או משלשלים מסוגים אחרים (ראה מאמר באתר על כל סוגי המשלשלים הקיימים). כך מבוגר עם עצירות עשוי לקבל מהרופא שלו תרופות כמו לקטולוז, פגלקס, ביסאקודיל, נרות גליצרין, שמן קיק או שמן פרפין ועוד. פרוטוקול הטיפול בעצירות מבוגרים משלב משלשלים ממספר סוגים כדי לתת את המענה היעיל ביותר- ומתוך הבנה שכל אדם מגיב אחרת. עם זאת מחקר משנת 2003 הראה היא המשלשל היעיל ביותר לעצירות מבוגרים הוא מקבוצת המשלשלים האוסמוטיים, קרי משלשלים שסופחים מים למעי הגס וכך מרככים את הפסולת ומקלים על מעברה. אם אתם רוצים להתרחק מתרופות ומתלות בתרופות כדי להפעיל את המעיים באופן סדיר – הפתרון של מיץ שזיפים מיובשים עשוי לעזור במקרה של עצירות קלה או התחלת עצירות במבוגר. השזיפים מכילים סורביטול סוכר טבעי שפועל כמשלשל אוסמוטי טבעי. בין אם אתם הולכים על הטיפול התרופתי לעצירות ובין אם החלופה הטבעית- המטרה היא להביא את הזקן לתת "תוצרת" יפה לפחות אחת ליומיים.
כפי שאתה יכול לראות, עצירות יכולה להיות גם תולדה של אורח חיים וגם של סיבות רפואיות. אם אתה יודע במדויק את הסיבה לעצירות שלך – יקל עליך להשיג הקלה. אתה יכול להקל על עצירות על ידי הוספת סיבים לתוך הדיאטה שלך, להקפיד לאכול באופן מודע וללעוס את האוכל הרבה זמן, להקפיד על פעילות גופנית באופן קבוע, להימנע מכל משלשל טבעי או לא טבעי, ולהקפיד על שתיית הרבה מים. קרקאו גם באתר את המאמרים על טיפול טבעי בעצירות.
עלי לשוב ולומר לך את אשר אמרתי לך בעבר: עד שיכולת העיכול של אדם לא תהפוך חזקה ומבוססת - הוא יזדקק לתרופות
(במילים אחרות: אדם עם מערכת עיכול תקינה תמיד יהיה חופשי ממחלות ומתרופות)
סאי באבא, מנהיג רוחני ומרפא הודי