אושר נשען על 3 יסודות בסיסים: שינה עמוקה, ארוחות בזמן, ופעולת מעיים סדירה
מתיו פורת', עיתונאי בריטי
איך מתגברים על עצירות אחרי לידה? כל השיטות ודרכי ההתמודדות עם עצירות לאחר לידה
גם אם מעולם לא חווית בעיה של עצירות במהלך ההריון, את עלולה לחוות עצירות לאחר הלידה. התחושה היא לא נעימה- בעיקר תקיעות וכובד בבטן כמו גם פחד ללכת לשירותים. החדשות הטובות הן שלאחר כמה ימים תנועות המעי שלך יחזרו לשגרה. מה עושים בינתיים כדי להתגבר על עצירות שלאחר הלידה?
נשים רבות עוברות את הלידה בלי לאכול שום דבר. יתר על כן יש נשים שעוברות חוקן לפני תהליך הלידה כדי למנוע פליטת צואה בעת הלחיצות ואז נוצר מצב שאין כלום במעיים להוציא. מבחינת האשה לאחר הלידה היא חווה עצירות. סיבה נוספת לעצירות אחרי הלידה נוגעת לכך שנשים רבות מקבלות במהלך הצירים הקשים תרופות על בסיס מורפין שעוצרות לגמרי את תנועת המעי ומשתקות אותו. ואז לאחר הלידה האשה חווה עצירות שהיא להכירה מעולם (עצירות מאד מאד קשה). וכמובן, קיימות גם הסיבות המובנות מאליהן: לחץ, טחורים קרעים או תפרים שהאשה עברה בלידה באיזור הפרינאום מה שמוביל לפחד ללחוץ כדי לשחרר את הצואה גם כמה ימים לאחר הלידה.
עצירות לאחר הלידה נגרמת גם בגלל נטילת תוספי ברזל על רקע אנמיה, התייבשות ודיאטה נמוכה בסיבים כמו פירות וירקות טריים, ולכן כאשר חברים שואלים אותך איך לעזור לך באותם ימים ראשונים, תגידי להם להכין לך סלט שמבוסס על כרוב. בכרוב יש גלוטמין, חומצת אמינו שמפעילה את המעיים.
המכשול הגדול להתרוקנות אחרי לידה הוא פחד. עבור נשים רבות, המחשבה על תנועת מעיים לאחר הלידה מפחידה לחלוטין. זהו פחד לייצר כאב נוסף או לקרוע את התפרים באיזור החייץ מה שגורם לאמא הטריה להתעלם מהרמזים של הגוף ולעצור את הצואה. זה כמובן הופך את העצירות יותר גרועה ויותר קשה.
הטקטיקות הטובות ביותר הן גם הפשוטות ביותר. אלו כוללות שתייה של מים (מינימום שמונה כוסות ביום ואף יותר מכך למי שמניקה את התינוק), אכילה של תזונה בריאה, להעתיר את הגוף בסורביטול דרך שזיפים ומיץ שזיפים, והכי חושב? -הימנעות ממזון מעובד. אם אלה לא עושים את העבודה בתוך כמה ימים, חפשי מרכך צואה. גם אמבטיות ישיבה עם מי מלח פעמיים או שלוש פעמים ביום יעזרו לשמור על הפריניאום נקי ולתרום לריפוי מהיר של האיזור. לפעמים לוקח שבוע שבועיים עד שהאיזור מחלים ואת מרגישה בטוחה ללכת לשירותים להתפנות- ללא פחד.
תוספי ברזל, ניתנים בעת הצורך לנשים לאחר הלידה במיוחד אם הן איבדו דם רב, וברזל יכול לגרום לעצירות מאד קשה וממושכת. נסי במקום התוספים להעשיר את התזונה שלך במקורות ברזל טבעיים לגמול אותם, להתחיל להוסיף ברזל לתוך הדיאטה שלך באופן טבעי כמו ירקות ירוקים כהים, עלים ירוקים, גרגירי חומוס, שעועית ירוקה, גרעיני דלעת ודגנים מלאים. גם תה מעלי סרפד יכול לתת מענה למחסור בברזל לאחר הלידה
שתיית נוזלים היא באמת המתנה הכי טובה שאת יכולה לתת לעצמך אם את סובלת מעצירות לאחר הלידה כי בין השאר היא מרככת את הצואה ומקלךה על מעבר הפסולת בחלחולת. בשל אובדן דם, השהיה בבית החולים וההנקה- אשה יכולה לסבול מהתייבשות חלקית בלי לדעת מזה בכלל (היא לא מודעת ליובש היחסי של הגוף ובמיוחד אם מדובר בלידה ראשונה). ההמלצה הטובה ביותר היא לשתות מים טהורים, חמים או פושרים ולהימנע ממשקאות קפאיניים. אפשר לשתות גם תה מצמחים מרגיעי עצבים שמרווחים את הסוגרים דרך מערכת העצבים. צמחי מרפא כגון אלו הם לימונית, מליסה, לואיזה, כשות (הומולוס לופופוס) ונפית החתולים. אל תשתי תה מרווה בתקופה זו כי למרווה יש תכונות מייבשות.
נסי להתגבר על הבעיה בשיטות לגמרי טבעיות- למשל הליכה קלה טובה לנשים עם עצירות לאחר לידה אז צאי לטיול מתון כי הליכה מפעילה פעולת מעיים. כמובן שזה מאתגר מאד לנשים עם ניתוח קיסרי אבל ככלל אצבע זכרי ששכיבה או ישיבה ממושכת מאריכים ומחריפים את העצירות שלך. האם להשתמש במרכך צואה? מרככי צואה ניתנים בעיקר לאמהות שחוו קרע או חתך נרחב באיזור הפרינאום בשעת הלידה או לנשים הסובלות מטחורים לאחר הלידה.
הדבר הטוב בהתמודדות עם עצירות לאחר הלידה הוא שזו בעיה ניתנת לטיפול אם תוקפים אותה מייד כשהיא מתחילה. בדרך כלל, מצב זה אינו רציני אבל לאורך זמן עלולים להיגרם סיבוכים כמו של עצירות טחורים, פיסורה, זיהום בדרכי השתן וכו. מתי את חייבת לפנות לרופא ? מייד עם הופעת תסמינים כמו כאבי בטן חזקים, דם בצואה, עצירות ושלשולים לסירוגין. כאמור עצירות יכולה גם להחמיר בעיות אחרות במערכת העיכול כגון טחורים. טחורים הם ורידים נפוחים הממוקמים לאורך פי הטבעת. העברת צואה קשה ויבשה מחמירה את הבעיה וכאן מומלץ לראות רופא במיוחד אם מדובר בטחורים מדממים או כשיש לאשה כאבים קיצוניים.
אושר נשען על 3 יסודות בסיסים: שינה עמוקה, ארוחות בזמן, ופעולת מעיים סדירה
מתיו פורת', עיתונאי בריטי