עצירות בעקבות נטילת תוסף סידן: מה עושים?

עצירות בעקבות נטילת תוסף סידן: מה עושים?

אני בת 55 והתחלתי לסבול מעצירות קשה לאחר שהרופא הורה לי ליטול תוספי סידן כדי למנוע אוסטיאופורוזיס (בעיה שמתחילה להתפתח אצלי). בכל חיי לא סבלתי מעולם מעצירות וזה נושא חדש לי. אמרו לי שזה בגלל גיל המעבר אבל אני חושדת שאולי לתוסף הסידן שאני לוקחת  יש קשה לקושי שלי להתפנות בקלות. האם יש קשר בין נטילת תוסף סידן להתפתחות עצירות? אם כן-  איך אני יכולה לקבל סידן בלי שזה יפגע לי במערכת העיכול?

האם סידן גורם לעצירות ?

 אם לסכם את התשובה במלה אחת: כן סידן עושה עצירות. יש אפילו מושג מוכר שנקרא "עצירות סידן"!  כמובן שבקבוקוני הסידן הנמכרים בחנויות טבע ומבטיחים לך עצמות חזקות – לא יציינו בתוית עליהן שהתוסף עלול לגרום לעצירות. להיפך כמעט בכל מזון מכניסים היום תוסף סידן ומהללים את פעילותו כמונע דלדול עצמות ובריחת סידן.  יש מסר אחד שהוכנס בעקביות לראש שלנו בשנים האחרונות והוא שסידן טוב לעצמות. תעשיית המזון תפסה טרמפ על כך וגם תעשיית תוספי התזונה גוזרת קופון שמן- מבלי לספר לצרכנים על עצירות סידן. מחקר בן 5 שנים שבוצע ב -1460 נשים מבוגרות הנוטלות תוספי סידן הראה בוודאות שעצירות הייתה אחד האירועים השליליים העיקריים כתופעת לוואי של תוספי סידן.

סידן עושה עצירות: מדוע תוספי תזונה כמו סידן גורמים לעצירות?

סיבה מספר אחת היא התייבשות דרך מנגנון מוכר שמפעילות הכליות. ככל שיש יותר סידן בגוף מנגנון הספיגה החוזרת של נתרן לגוף (אשר מושך יחד איתו נוזלים בחזרה) נפגע (בגלל התחרות בין סידן לנתרן) ואכן תופעות הלוואי מתועדות של סידן ציטראט הן: - יובש בפה וצמא מוגבר יחד עם  השתנה מוגברת. כשהגוף מיובש או מיובש יחסית תהיה נטיה ודאית לעצירות. הסיבה השניה לכך שסידן גורם לעצירות היא הורדת הטונוס של שרירי המעיים. רמה גבוהה של סידן בדם  מדכאת  את מערכת העצבים שלך, וכתוצאה מכך השרירים החלקים של מערכת העיכול שלך פועלים בצורה פחות נמרצת. כתוצאה מכך, המעי הגס עשוי לנוע לאט יותר. שאריות מזון  נותרות במעי מתייבשות, ומתקשות וזה מוביל לעצירות.

האם תוסף ויטמין די שמשפר ספיגת סידן גורם לעצירות?

האם ויטמין די כתוסף תזונה  גורם לעצירות?  ויטמין D אינו מעורב ישירות עצירות אבל עם זאת, הוא משפר את ספיגת הסידן על ידי המעי שלך. לכן, בעקיפין, הוא עשוי לפיכך לחולל עצירות על ידי הפיכת הסידן זמין יותר לגוף שלך.

מה עושים כאשר חייבים לקחת תוסף סידן? איך מונעים עצירות במקרה זה?

אנשים מסוימים, נשים שעברו גיל המעבר למשל, יתבקשו על ידי הרופא שלהם לקחת תוספי סידן כדי להקטין את הסיכון לאוסטיאופורוזיס. מה לעשות אז כדי למנוע את הסידן ועצירות הבעיה?

  • בדקי את סוג הסידן שאת מקבלת ודעי שיש הבדלים בין הזנים השונים: ראשית ודאי שאכן הסידן מעורב בעצירות שלך. אם את מפסיקה את התוסף לכמה ימים ומחדשת את לקיחתו האם  עצירותך החריפה? אם כן, בוודאות סידן ועצירות קשורים אצלך זה עם זה. ואם זה המצב בנוסף דעי שלא כל תוספי הסידן זהים. סידן ציטראט,   סידן גלוטמט נסבלים יותר על ידי המערכת בשעה שסידן קרבונט, סידן פוספט, וסידן סולפט מגדילים את הסיכון לעצירות. אין כאן כלל ברזל. מקובל לחשוב שסידן קרבונט הוא הוא בן הבלייעל הראשי ביצירת עצירות וכי סידן ציטרט לא גורם לעצירות אבל זה לא תמיד נכון.
  • קבלי סידן ממקורות מזון: סידן במזון לא גורם לעצירות כי הוא לא מגיע מבודד אלא מוקף בחומרי תזונה אחרים טובים. לפיכך נסי לקבל סידן ממזונות כמו תרד, אצות ים, אורגנו,  לפת, רוקט, חרדל,  ירקות עלים ירוקים, דובדבנים שחורים, מוצרי חלב, בזיליקום, טימין, פטרוזיליה, שמיר וזרעי שמיר, קינמון ועלי מנטה. מקורות מזון נוספים לסידן הם  חסה מכל הסוגים, סלרי, ברוקולי, כרובית, שומשום וטחינה, שומר, כרוב, שעועית ירוקה, שום, תפוזים, ואספרגוס
  • פזרי את המינון של תוסף הסידן על פני היממה:  אם את צריכה  לקחת 1200 מיליגרם של סידן פצלי את המנה ל4 פעמים של 300 מיליגרם במשך היממה.  
  • חפשי את המינון האופטימלי עבורך:  אולי 1200 מ"ג גורם לך לתקיעות במעיים אבל 900 מיליגרם של סידן הופך את בעיית העצירות יותר נסבלת? בצעי ניסוי וטעיה גם בזני הסידן, גם בטיימינג וגם במינונים.  

.