למה ברזל גורם לעצירות? איך מונעים עצירות הנגרמת מברזל?

למה ברזל גורם לעצירות? איך מונעים עצירות הנגרמת מברזל?

הרופא רשם לי תוספי ברזל כי יש לי נטיה להיות אנמית. נאמר לי שתוסף ברזל גורם לעצירות קשה ולסיבוכים של עצירות. איך למנוע עצירות כתוצאה מלקיחת תוסף ברזל? ומה עלי לעשות אם אני מוכרחה לקחת ברזל?

ברזל הוא מינרל חיוני לגוף כיון שמינרל זה דרוש לגוף על מנת  לייצר כדוריות דם אדומות, חלבונים ואנזימים הדרושים לתפקוד תקין. תזונה מאוזנת מגוונת ובריאה  מספקת מספיק ברזל לגוף אבל עדיין יש אנשים שחווים מחסור בברזל למשל נשים בהריון, נשים בזמן מחזור עם דימום גבוה, טבעונים, צמחונים, אנשים עם אמניה ועוד.  הרופא שלך עשוי לייעץ לך לקחת תוספי ברזל כאשר רמות ברזל בדם נמוכות ואם באותה נשימה הוא יאמר לך שתופעת הלוואי העיקרית של תוספי ברזל היא עצירות. תמצאו באתר זה הרבה מאמרים על עצירות בהריון שנגרמת בין השאר מנטילת תוספי ברזל.

עצירות שנגרמת מברזל

עצירות היא בעיה  נפוצה המתייחסת למצב בו תנועת המעי מואטת, נעצרת וגורמת לצואה קשה ויבשה. עצירות נגרמת בעיקר על ידי צריכה מופחתת של נוזלים וסיבים תזונתיים אבל יש גם תרופות הגורמות לעצירות וגם תוספי תזונה שגורמים לעצירות. סידן למשל גורם ידוע לעצירות וגם המינרל ברזל יכול לשגע את מערכת העיכול.

למה ברזל הוא אחד הגורמים לעצירות קשה?- בגלל הדיסביוסיס

כדי להבין למה ברזל גורם לעצירות קשה אצל אנשים שלוקחים אותו כתוסף- יש להתבונן מקרוב על חיידקי המעיים. חיידקי המעיים נחלקים לשתי קבוצות: החיידקים הרעים הפתוגניים (מחוללי המחלות) והחיידקים הטובים (פרוביוטיקה) . נטילת ברזל כתוסף מעודדת את ההתרבות של החיידקים הרעים על חשבון צמיחת החיידקים הטובים. למעשה ברזל הוא ה"לחם" של החיידקים הרעים הפתוגניים. כשהאיזון הזה מופר זה מוביל לדיסביוסיס מצב שבו איזון בריא של חיידקי המעי נהרס ואיתו יש גם ירידה כללית בבריאות האדם.  Dysbiosis בתורו מוביל לבעיות רבות במערכת העיכול למשל להפרעה בספיגה של המזון , לירידה במערכת החיסונית ולהחלשתה, לגזים, נפיחות בבטן ולעצירות קשה.

מי זקוק לתוספי ברזל?

  • מחסור בברזל הוא השלב המקדים לאנמיה. ייתכן ותזדקקו לתוסף ברזל אם אתם נמנים על אחת הקבוצות הבאות:
  • אובחנתם  עם אנמיה וחוסר ברזל. מצב שנמדד על ידי בדיקת הפריטין בדם
  • את אשה בהריון
  • את אשה הסובלת מדימומים כבדים בזמן הווסת
  • את אשה לאחר לידה שהיתה כרוכה בדימום קיצוני
  • יש לך בעיות במערכת העיכול בעיקר בעיות ספיגה שמונעות ממך לספוג ברזל כראוי;
  • יש לך בעיות במערכת העיכול המלוות בדימום כמו למשל קוליטיס כיבי
  • תינוקות וילדים שאובחנו עם מחסור בברזל
  • טבעונים, צמחונים, פרוטריאנים

עם זאת, אל תמהרו לרוץ  לתוספי הברזל בלי בדיקה כי תופעת הלוואי של עצירות כתוצאה מתוסף ברזל מאד שכיחה ובמקרים מסוימים עלולה להגיע לעצירות חסימתית. זכרו שהגדלת ברזל ממקורות תזונתיים היא האסטרטגיה הטובה ביותר  במידת האפשר

איך מייצרים מְנִיעָה של עצירות במהלך לקיחת תוספי ברזל?

במהלך הטיפול בתוסף ברזל, אפשר  למנוע עצירות באמצעות שינויים תזונתיים ושינוי בסגנון החיים. ראשית יש לשתות 12 כוסות מים בכל יום וכן לחלוטין להימנע ממשקאות המכילים קפאין, כיון שקפאין מייבש את רקמות הגוף ומחריף נטיה לעצירות קיימת.  בנוסף, עליך לאכול מזונות עשירים בסיבים כגון ירקות עליים ירוקים, הרבה שעועית ירוקה ודגנים מלאים. סיבים מונעים עצירות על ידי הוספת נפח לצואה, מה שלוחץ על דפנות המעי ומאותת לצואה לצאת. אם נרשמו לך מינונים גבוהים של תוספי ברזל, הרופא עשוי להמליץ ​​על משלשלים בעיקר משלשלים ללא מרשם, מרככי צואה ותוספי סיבים. יש להימנע מנטילת תרופות משלשלות או ממשלשלים חזקים ללא ייעוץ רפואי מוסמך

תסמינים של עצירות הנגרמת מברזל

אתם עלולים  להיתקל בסימפטומים קלים של עצירות במהלך טיפול בברזל כמו ירידה בתדירות וקושי או מאמץ קל בעת היציאה. עם זאת, יש לפנות מייד לרופא אם מתפתחים תסמינים חמורים כגון חוסר תנועה במעי במשך יותר משלושה ימים, בטן נפוחה, כאב בטן אינטנסיבי, צואה דקיקה מאד, דם בצואה, עצירות ושילשולים לסירוגין כאבים בפי הטבעת והקאות.

שינויים בסגנון החיים למניעת עצירות מברזל

ניתן למנוע עצירות כרונית במהלך טיפול בתוספי ברזל על ידי מספר דרכים. ראשית כמו שאומר הרמבם- לעולם אל ישהה אדם לצרכיו ובמילים אחרות רוצו לשירותים מייד מייד כאשר מתעורר הדחף להתפנות. בנוסף הקפידו לעסוק בפעילות גופנית מתונה במשך 30 דקות לפחות חמישה ימים בשבוע. דוגמאות לפעילות גופנית מתונה הן  הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים או משחקי כדור. פעילות גופנית מגרה את הפריסטלטיקה של המעי הגס – תנועה פיזיולוגית אשר מסייעת לצואה להיות מופרשת בקלות החוצה.

ואם מוכרחים לקחת תוסף ברזל? כך ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות עצירות קשה כתוצאה מתוסף ברזל:

 אם אתם סובלים מאנמיה של חוסר ברזל  או אם אתם בסיכון של חוסר ברזל (הריון, מחזור כבד וכו) ורשמו לכם ברזל כתוסף – הרי שלא יהיה חכם כדי להפסיק את לקיחת הברזל בכלל אבל יחד עם זאת ניתן למזער את הסיכון לעצירות קשה בדרכים הבאות

נסו צורות שונות של תוספי ברזל ומנעו עצירות כתוצאה מברזל

ברזל סולפט הוא הצורה הנפוצה והזולה ביותר בתוספי ברזל. אבל הוא גם הפורמט שגורם הכי הרבה לעצירות קשה ובכלל הוא מעיק מאד על מערכת העיכול. נסו ללכת על צורות אחרות של ברזלך כמו ברזל-גלוקונט, או ברזל-פומראט – כשאתם מקפידים לקבל את הכמות הנכונה של ברזל במיליגרמים (שימו לב לכיתוב כמה ברזל בפועל מכיל כל תוסף). מה לגבי מחירים של תוספי ברזל? תוסף ברזל שאינו סולפט יהיה כנראה גם יקר יותר אבל כדאי לנסות בכל זאת את הצורות האחרות כדי למזער סיכון לעצירות.  

הגבירו צריכה של ברזל מהתזונה

רשמו לפניכם כלל חשוב: אין דין ברזל מהתזונה כדין ברזל מתוסף תזונה.  ברזל תזונתי (ממקורות מזון) אינו גורם לבעיות עצירות והכי טוב לקבל את המינרלים שלכם בכלל מהמזון ולא מקופסא. לכן מומלץ לחדש מאגרי ברזל בגוף מהאוכל שאתם אוכלים (למשל לפני כניסה להריון), זה כשלעצמו עשוי לאפשר לך למזער את אורך הטיפול בתוסף הברזל כי תזדקקי להרבה פחות תוספי ברזל אם בכלל

אכלו מזונות ותכשירים טבעיים המגבירים את ספיגת הברזל

יש חומרים בטבע שיכולים להגביר את הספיגה של ברזל. למשל ויטמין C הינו משפר חזק של ספיגת ברזל. הקפידו לאכול הרבה פירות וירקות עשירים בוויטמין C, ולשקול לקחת תוספת ויטמין סי למשך הטיפול שלך בברזל . יתר על כן ויטמין סי גם מאד עוזר נגד עצירות קיימת. ראו על כך מאמר שלם באתר תחת הלשונית טיפול טבעי לעצירות

הימנעו מחומרים המצמצמים את ספיגת הברזל

  • חומצה פיטית המצויה בקליפת דגנים וקטניות מקטינה ספיגת ​​ברזל ממקור צמחי. החומצה הפיטית נקשרת למינרלים כמו ברזל ומגנזיום במעיים ומונעת את ספיגתם לתוך זרם הדם. כדי להקטין את כמות החומצה הפיטית יש להשרות את הדגנים או את הקטניות לילה שלם ולשטוף היטב לפני הבישול. אפשר גם  להשתמש בשיטות התסיסה או הנבטה – למשל לאכול גרסאות מותססות של פולי סויה כגון טמפה.
  • טאנינים, המצויים בתה שחור, פירות בוס ובתה ברוזמרין, מרווה, טימין, אכילאת אלף העלה וכו  מונעים אף הם ספיגת ברזל מהמזון
  • סידן: מעכב ברזל ידוע. בין אם הוא מגיע למעיים מתזונה או מתוסף תזונה
  • חלב וחלבון ביצה